KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag

Direktlänk till inlägg 3 april 2008

Tribute till kulverten och en dag med PET

Av KS Kickers - 3 april 2008 20:17

Efter snart 3 veckor på sjukhus måste det på allvar skrivas något om kulvertarna, det stående inslaget på ett sjukhus av rang. Från att nästan aldrig ha gått i en kulvert känner man sig numer, liksom råttan i kloakerna, hemma i dessa virrvarr av gångar. Var man än ska inom sjukhusets olika byggnader kan man använda sig av dessa finurliga källarkvarter. Man behöver inte ens se dagsljus på hela dagen om man inte vill!


Dessa var ovärderliga när Sverige drabbades av ett vårbakslag (som det kallades även om det faktiskt fortfarande bara var mars) när snön bredde sitt vita skimmer över oss för första gången i år. När så värmen kom tillbaka började flera av kursarna leta sig upp från underjorden och gå vägen "outdoors". Ganska snart blev det uppenbart att man inte hade en aning om var salarna man varit i så många gånger verkligen fanns på markytan. Det blev en tur till huvudentrén för att hämta karta över området. Men tacka vet jag kulvertarna.



Ännu en promenad under jord.


Förutom att gå i kulvertar har vi idag även haft föreläsningar i scintigrafi och PET. Scintigrafi är en undersökningsmetod där ett radioaktivt ämne sprutas in i kroppen som sedan tas upp av den kroppsdel man vill se. Tack vare strålningen från det upptagna radioaktiva ämnet kan man sedan ta bilder av kroppsdelen mha en gammakamera. PET(Positron Emission Tomography) är en scintigrafimetod som ger bilder baserade på ämnesomsättningen i olika delar av kroppen beroende på vad man ger för radioaktivt ämne. Detta används ffa för att diagnostisera och följa upp behandling av olika cancerformer.




 PET med resulterande bild (bilderna från wikipedia.org och petforcancer.com)

Föreläsningarna var intressanta men ffa lämnade föreläsarna bestående intryck. Båda var så engagerade i sina ämnen och talade med stor stolthet och glädje om de metoder som de använder sig av i sina yrkesliv. Det är så härligt att se när människor är fascinerade av sitt eget yrke och riktigt lyser av entusiasm och välbehag när de får prata om det. Man kan bara hoppas på att iaf få känna en del av den glöden när man är färdig läkare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av KS Kickers - 12 januari 2010 19:22

  T8:orna läser just nu studentvalda kurser. På måndag börjar termin 9 och klassen har delats upp på nytt på fyra olika bassjukhus. Vad detta innebär för denna redan slumrande blogg återstår att se, kanske somnar den in för gott...   ...

Av KS Kickers - 29 december 2009 11:16

  Glöm inte musiken!  

Av KS Kickers - 18 december 2009 17:18

Då var äntligen mardrömsveckan över! Praktiskt prov för en vecka sedan, mardrömslång skrivtenta i fredags (som verkade vara svårförstådd btw) och en nätt avrundning med muntlig tenta idag. Det bästa idag var troligen det glädjande beskedet från ku...

Av KS Kickers - 17 december 2009 21:21


Om du inte vet vad du ska bli för läkare har du lösningen här.    /Ulgo ...

Av KS Kickers - 12 december 2009 23:45

För alla som behöver en repetition av hur en koloskopi går till!   ...

Presentation

Omröstning

Tänker du vaccinera dig mot Nya influensan?
 Ja, självklart.
 Ja, men bara om jag inte insjuknat själv innan.
 Kanske, vet inte, får se...
 Nej, JAG klarar mig nog utan att bli sjuk
 Nej, jag tror att vaccinet är ett gift ifrån Läkemedelsbolagen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Nedräkning

dagar kvar till examen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24 25
26
27
28 29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards