KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag

Senaste inläggen

Av KS Kickers - 17 november 2008 21:36

Gjorde första dagen på KUM

(klinisk undervisningsmottagning) idag och kände mig nödgad att tacka alla snälla och tålmodiga patienter som låter oss träna våra kunskaper och skills på dem! På KUM är vi 2 T6-kandisar som tillsammans med 2 sjuksyrrestudenter + handledare får ta hand om egna patienter på akutmottagningen. Patienterna är självklart tillfrågade innan och alla beslut osv diskuteras med handledaren. Efter att ha tagit anamnes och status ska diffdiagnoser och utrednings- och behandlingsförslag ges. Vi ska även träna på att ta venprover, artärblodgaser, EKG osv osv. Allt från bröstsmärtor till svimning, diabetes och DVT handlades idag. Således en mycket mångfacetterad och lärorik placering.


Skönt att det bara är måndag!

ANNONS
Av KS Kickers - 16 november 2008 19:32


Här nedan kommer ett länktips till alla konstintresserade medicinare! På följande hemsida kan man läsa om några av de konstnärer som vi träffar på i olika sammanhang:


Image of surgery - History Images
Frank Netter

Frank Netter MD, "Medicinens Michelangelo" (1906-1991)ANNONS
Av KS Kickers - 15 november 2008 15:18


Hundra besökare har nu röstat! Så här ser utfallet ut:Om du inte har röstat än, gör det! Det är kul med statistik. :)Av KS Kickers - 4 november 2008 22:14

När man är placerad på hjärtkliniken kan man få hänga med ner till elfys. Det är där man gör så kallade ablationer. Man bränner eller kyler bort extra ledningsbanor i hjärtat och som orsakar flimmer. Tre katetrar förs in via ljumsken och läggs i hjärtats olika rum. Sen "pacar" man på olika ställen och försöker med inducerade extraslag och hög hjärtfrekvens att provocera fram ett flimmer hos patienten. När man hittat var flimret startar bränner/kyler man ner området till -70 eller -80 grader så att vävnaden dör. Flimret upphör. Smart!


Det finns även en liten pryl som heter ICD och som är en implanterbar defibrillator. Den funkar så, att om patienten får hjärtrusning så får man en elstöt som förhoppningsvis får hjärtat att hitta tillbaka till sin rätta rytm igen. En livsuppehållande åtgärd för många patienter, men samtidigt något som kan vara en källa till stor ångest, åtmistone om man har frekventa arrytmier. Förstå att gå omkring och bara vänta på att få en elstöt! Som fritt fall kan man gissa, fast antagligen hundra miljarder gånger värre. Hemskt! Men ändå är det fascinerande när man tänker på hur mycket fix och trix som finns tillgängligt för att hjälpa de här patienterna. Verkligen hi-tech!

Av KS Kickers - 3 november 2008 19:34


KS-bloggen har över 1000 unika besökare varje månad, det är kul! Vi är lite nyfikna på vilka det egentligen är som läser. Svara gärna på vår nya omröstning till höger! 

Av KS Kickers - 3 november 2008 19:09


Nu har vi gått halva utbildningen! Det ska givetvis firas med en stor mittutbildningsfest tillsammans med våra kära kamrater på de andra sjukhusen, förmodligen i januari nästa år. 2009 känns dock lite väl långt borta för oss på KS så vi smygfirar lite redan nu på fredag med en after work. 


Som jag skrev i kursmailet så gäller det att vi beslutar om vilket uteställe som ska hedras med vår närvaro. Vad säger ni? /Elin
Av KS Kickers - 28 oktober 2008 20:08

En regnig dag i oktober forslades KS-gänget ända ut till gudförgätna Huddinge för en heldag receptskrivningsexercis! Det kan tyckas enkelt att fylla i några väl valda kråkor på en gul blankett, men när det kommer till utskrivning av narkotikaklassade piller, gonorréantibiotika och läkemedel till doktorn själv kan det uppstå vissa knivigheter. Efter dagens träning kan vi emellertid allt om detta pappersjobb och endast en simpel förskrivningskod ligger nu mellan KS Kickers och det verkliga doktorslivet.Hänger i korridoren som värsta högstadieligisterna. 

Glatt gäng!

Ni ser ju hur kul det är att öva läkemedelsförskrivning! Helena + FASS = sant! 

Av KS Kickers - 28 oktober 2008 19:56

KS Kickers verkar sprida sin hip hop-inspiration till andra studenter i Stockholmsområdet, se bara på denna vackra video från några KTH:are :)Presentation

Omröstning

Tänker du vaccinera dig mot Nya influensan?
 Ja, självklart.
 Ja, men bara om jag inte insjuknat själv innan.
 Kanske, vet inte, får se...
 Nej, JAG klarar mig nog utan att bli sjuk
 Nej, jag tror att vaccinet är ett gift ifrån Läkemedelsbolagen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Nedräkning

dagar kvar till examen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag med Blogkeen
Följ KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se