KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag

Senaste inläggen

ANNONS
Av KS Kickers - 14 februari 2009 11:13


Antibiotikaplugg i all ära - men är det ändå inte lite roligare att bildgoogla otäcka parasiter?

Deerfly - Loa loa-vektorSom ni ser sprids den otäcka parasiten via olika flugbett. När den sprids befinner den sig i sin larvfas och följer med blodet ut i kroppen, det är sällan man kan påvisa den då utan det är när den nått sin vuxna fas som man kan se den röra sig över ögonvitan eller näsroten. Hanen är 2-3,5 cm lång och honan 5-7 cm. De är ganska snabba rackare, på en minut ålar de sig fram en centimeter och man kan således både se och känna hur de rör sig i ögonvitan. Uh!Loa loa i ögonvitanVarför ögonvitan? Ja, alltså masken finns överallt i kroppen men man märker oftast av den i just ögonen. I huden kan den annars lämna små svullna spår - "Calabar swellings" - som kliar. Man måste behandla masken för att bli av med den, de kan leva upp till 17 år (!) och det är beräknat att 12-13 miljoner människor är infekterade.


Hur blir man av med dem? Antimaskmedlet dietylcarbamazin (DEC) tar förhoppningsvis kål på både larvfasen och den adulta masken efter några veckors behandling. Läs mer om kliniska symptom och terapi här.

ANNONS
Av KS Kickers - 8 februari 2009 22:30


I morgon börjar infektionsmomentet på medicinkursen. Efter en titt på schemat blir man minst sagt peppad på kursen, kolla in tisdagen den 24/2 t.ex:


Enligt ryktet blir vi dessutom bjudna på lunch på Solliden! :D

Av KS Kickers - 7 februari 2009 21:31


Läkartidningen publicerar i senaste numret riskerna med headbanging!


 


 "Forskarna presenterar flera förslag på hur man ska komma tillrätta med headbanging-relaterade åkommor."
 
Vad sägs t ex om dessa seriösa(?) förslag: Att stretcha nacken innan en konsert? Speciella headbanging-kurser? Särskilda skydd för nacken?Eller det kanske mest realistiska förslaget; att inbitna hårdrockare bör övertalas av sina läkare att övergå till en mer stillsam musiksmak såsom Enya eller Céline Dion? Mwahaha! Jag säger bara en sak: Det var väl PÅ TIDEN!

Av KS Kickers - 30 januari 2009 19:46

Vi hade bedside-undervisning idag som sista moment på lungmedicinplaceringen. Skitbra! Först satte vi oss ner med vår handledare och repeterade statussekvensen (inspektion - palpation - perkussion - auskultation, i den ordningen) och vad man kan tänkas hitta vid olika lungsjukdomar och tillstånd. Dämpning, nedsatta andningsljud, vokalfremitus, förändrad rörlighet i thorax, ronki, krepiterande rassel, blöta rassel, bronkiella andningsljud, etc etc.


Därefter gick vi runt till olika patienter på avdelningen och fick undersöka dem efter bästa förmåga. Tanken var att vi skulle få träffa patienter vars diagnos vi inte redan kände till och jag måste säga att det kändes som en liten seger varje gång man konstaterade t ex nedsatt rörlighet i thorax, nedsatta andningsljud och dämpning på ställen som sen visade sig stämma prick överens med patientens lungröntgen! Att äntligen känna att man har lite koll, att man faktiskt kan lita på sina egna sinnen och de fynd man hittar. Stor skillnad jämfört med i början av medicinkursen (för att inte tala om under diagnostikkursen). Mer och mer doktor för varje dag som går!


Det blev även en hel del artärblodgaser under lungplaceringen, ofta flera om dagen. Skönt när man lyckas få lite rutin på saker som tidigare varit läskigt, att sticka nålar i folks radialisartärer och tvingas böka runt tills det kommer blod i sprutan kan kännas rätt olustigt ibland.EmfysemPneumoni

 Tumör


(Bilder lånade härifrån.)
Av KS Kickers - 23 januari 2009 17:45


Även om vi officiellt går 7e terminen nu måste vi skriva om dagen med ambulansen under "Bråttomkursen". Alla kursdeltagare fick nämligen gå varsitt pass med ambulanspersonalen i Solna.

Mitt pass började med att ta intensivvårdsbussen (den enda i Sverige), till Astrid Lindgrens sjukhus för att köra en några dagar gammal pojke till flygplatsen. Han flögs till Sverige efter födseln för vård pga mekoniumaspiration (inandning av fosteravföring vid förlossningen), en ganska vanlig komplikation. Nu var han tillräckligt bra för att få åka hem. Intensivvårdsbussen är stor som en turistbuss och utrustad som en intensivvårdsavdelning. I den kan mycket svårt sjuka patienter transporteras långa sträckor (både inom Sverige och utomlands) och samtidigt vara övervakade.

När uppdraget utförts var det dags för lunch på stationen. Vi hann bara ett par tuggor innan larmet gick. Oklar svimning löd informationen. Jag balanserade min kycklingwrap bak i ambulansen och försökte få i mig några bitar men fick snart ge upp. Det gick för fort. När vi kom fram hade mannen kvicknat till. Ambulanspersonalen tog blodtryck, kapillärt glukos och ställde frågor mm. Det beslöts att pat behövde köras till sjukhus så vi gav oss iväg. Efter snabb överrapportering och ambulansjournalskrivning åkte vi mot stationen igen. Då kom ännu ett larm om oklar svimning. När vi anlände hade pat kvicknat till och hon beslöts behöva åka till sjukhus. Jag blev tillfrågad att åka med bak i ambulansen och ta anamnes och status på vägen in! Absolut! På med pulsoximeter, syrgas på grimma och blodtrycksmätare. Kul att få göra lite nytta också. 

Efter att ha lämnat kvinnan på sjukhus var dagen slut för min del. Jag åkte hem med en händelserik dag bakom mig, faktiskt en av de roligaste dagarna på kursen. 

Av KS Kickers - 20 januari 2009 21:01

Måste erkänna att jag är grymt avundsjuk på alla som fått gå "bråttom"-kursen. Den var mitt 1:ahandsval men tyvärr blev jag bortlottad till klin fyskursen "Utökad Diagnostik och Monitorering av Den Svårt Sjuka Patienten". Låter ju intressant nog men tyvärr duggar det inte tätt med svårt sjuka patienter på klin fys, eller patienter över huvud taget när man tänker efter.

Jag har tillbringat 4 av de 5 SVK-veckorna i mörka rum tittandes på bilder av patienter som jag aldrig fick träffa eller lyssnat på folk som lyriskt berättar om sina fina maskiner. Men Ja Ä Inte Bitter...... bara aningen mindre kliniskt kunnig än vad jag var innan jag började denna tråkkurs.

Till kursens försvar måste jag dock säga att vi hade 1v på Anestesin som var riktigt bra, anestesi är mkt mer än vad jag trodde. Trevliga människor oxå :)


Nej, jag är glad att få vara tillbaka på Medicinkursen med riktiga placeringar och riktiga patienter som jag både får prata med och klämma på.

Av KS Kickers - 19 januari 2009 13:21

Idag börjar vi sjunde terminen (av elva) på läkarutbildningen! Det går framåt systrar och bröder! Medicinkursen fortsätter, och först ut VT-09 är tre veckors klinikplacering. För dem som precis gått Bråttomkursen i akutmedicin känns det extremt ovant att sitta på arslet flera timmar på raken och ronda, men hur det har varit för de andra kurserna är i skrivande stund oklart. Det skulle vara kul med lite uppdateringar på bloggen från andra SVK också!Presentation

Omröstning

Tänker du vaccinera dig mot Nya influensan?
 Ja, självklart.
 Ja, men bara om jag inte insjuknat själv innan.
 Kanske, vet inte, får se...
 Nej, JAG klarar mig nog utan att bli sjuk
 Nej, jag tror att vaccinet är ett gift ifrån Läkemedelsbolagen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Nedräkning

dagar kvar till examen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag med Blogkeen
Följ KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se