KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag

Senaste inläggen

Av KS Kickers - 6 september 2008 15:03

Så här såg världens första inplanterbara pacemaker ut! Detta är en kopia som skickades runt på föreläsningen om bradyarytmier i veckan:
"Världens första pacemaker som opererades in helt i en människa tillverkades i Sverige av Rune Elmqvist 1958, och opererades in samma år av hjärtkirurgen Åke Senning. Den fungerade däremot inte så bra, den första höll bara ett par timmar och den andra bara ett par veckor. Men den första patienten Arne Larsson överlevde både uppfinnaren och kirurgen, och fick uppleva 24 pacemakrar innan han vid 86 års ålder avled 2001."


Texten är hämtad från Wikipedia.


Kuriosa: Enligt vår föreläsare dog Arne Larsson inte på grund av sitt hjärtfel utan i malignt melanom.


ANNONS
ANNONS
Av KS Kickers - 5 september 2008 21:59


Så var första veckan på termin 6 avklarad! På schemat stod det "lärarprov" på sista föreläsningen, och det innebar i praktiken att föreläsaren inte bara grillades av oss vetgiriga kandidater utan även bedömdes av en särskild kommitté. Flera av hans kollegor hade också kommit för att lyssna, så det var ganska trångt i salen. Stämningen var dock på topp - det hade avslöjats att den nyblivne docenten skulle bjuda på pretzels och öl efteråt! Det är tydligen en tysk tradition att göra så när man avklarat sitt docentprov, och föreläsaren ville sälja in den traditionen till KS - inte oss emot!

Det är stor skillnad på att vara preklinisk student och kandidat, vi har blivit så fantastiskt varmt välkomnade på KS att det ibland är svårt att tro att det är sant. På tidigare terminer fick man ofta ursäkta att man fanns, gratis kaffe/fika var något man kunde se efter i stjärnorna och att en kursledning kunde bjuda hela kursen på en resa till Estland fanns inte på kartan. Nu är vi där! Nästa vecka på tisdag åker vi till Tallinn hela gänget på en "get together"-resa. Det blir vi kandidater, kursledningen samt klinikerna från de avdelningar vi ska vara placerade på under det kommande året. Resan innehåller även seminarier och studiebesök, så det är ingen ren nöjesresa, men väl ett utmärkt tillfälle att lära känna våra kommande handledare under trevliga former. Det ska bli så roligt!


På väg mot Pretzelparadiset i den gröna baracken


Två hela korgar med nybakade pretzels


Och så vidare mot MF-puben och utskottspresentationen
Av KS Kickers - 3 september 2008 17:15Och vad är kopplingen till KS Kickers? (Obs! Svaret finns inte i Dxplain)

Av KS Kickers - 2 september 2008 22:36


DN.se kan man idag läsa att antalet platser på läkarprogrammet kommer att öka med 110 från och med nästa höst. Läs mer här.

Av KS Kickers - 2 september 2008 19:28

På tre månader är det lätt att glömma bort hur jobbigt det är att sitta på föreläsningar från nio till fyra. Det tar liksom musten ur en, även om det snackas om spännande saker.


Rädd blir man också, när man inser att det är i och med denna kurs som själva inträdet i den autentiska doktorsvärlden sker. KS har nämligen en klinisk undervisningsmottagning (KUM) som läkarstudenter och sjuksköterskestudenter "jobbar" på. Där är vi de första som träffar patienterna när de kommer in akut, och sen ska vi ansvara för undersökning, utredning och behandling av patienterna, samt allt tillhörande administrativt arbete. Fatta läbbigt! Och spännande!

Av KS Kickers - 2 september 2008 17:47


Idag hade vi Akutmedicin, Medvetslöshet, Akut njursvikt samt Akut gastroenterologi på schemat. En ganska mastig dag så här direkt efter sommaruppehållet.


Klinikernas stora nöje?

Dagens citat: "Koloskopi är lite grand som videospel - väldigt roligt faktiskt!"Av KS Kickers - 1 september 2008 17:40


Nu är vi T6:or! Terminen körde igång direkt med föreläsningar, först två timmar om intoxikationer och sedan två timmar akut endokrinologi.Nu får vi hålla till i huvudbyggnaden!

Presentation

Omröstning

Tänker du vaccinera dig mot Nya influensan?
 Ja, självklart.
 Ja, men bara om jag inte insjuknat själv innan.
 Kanske, vet inte, får se...
 Nej, JAG klarar mig nog utan att bli sjuk
 Nej, jag tror att vaccinet är ett gift ifrån Läkemedelsbolagen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Nedräkning

dagar kvar till examen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag med Blogkeen
Följ KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se