KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag

Senaste inläggen

Av KS Kickers - 27 oktober 2008 18:06


Idag har KS-kandidaterna fått lära sig mer om inflammatoriska tarmsjukdomar, funktionella mag-tarmbesvär samt haft sitt första Balintgruppstillfälle.


Fekal transplantation är en intressant behandlingsmetod som kan bli aktuell vid pseudomembranös kolit orsakad av bakterien Clostrium difficile. Proceduren innebär att man 5-10 gånger per dag infuseras med bakterieflora ifrån en frisk donator. Hur då, undrar du. Jo, för att få bästa resultat levereras bakterierna direkt till tunntarmen både genom bakvägen och via en nasogastral tub! Hur går då man tillväga om man vill donera sitt bajs? Oftast tillfrågas patientens anhöriga, det brukar tydligen inte vara några problem att få tag i en villig donator.


Den coola pojken i filmen Me and you and everyone we know illustrerar metoden i ett annat sammanhang.))<<>>((

Forever.

ANNONS
Av KS Kickers - 19 oktober 2008 21:28

Jaha, då var första veckan på teoriblock 2 avklarad. Den erbjöd många bra föreläsningar så jag måste faktiskt erkänna att man är lite sugen på ny vecka imorgon! Fimpa


En föreläsning med mycket synapsbildning var den om "Evidensbaserad prevention av hjärt- och lungsjukdomar" med Gunilla Bolinder. Självklart handlade den till stor del om rökning och dess påverkan på lungfunktion, cancerrisk och kärlpåverkan mm, men även snusning fick en släng med sleven. Man hör ofta personer som pratar om snusets fördelar framför rökningen, t o m som ett attraktivt alternativ till rökning. Därför var det intressant att få forskningsfakta om hur dessa svarta och drypande stinkbomber verkligen påverkar kroppen. Var det t ex någon av er som visste att snusning ökar risken för angina pectoris och diabetes? Eller att man riskerar hjärtarytmier och högt blodtryck? Börjar hjärtats kärl kläggas igen och du får en hjärtinfarkt är risken större att du dör i den om du snusar än om du inte gör det! Som grädde på moset ökar risken för plötslig hjärtdöd också.Tål att tänka på.


Gunilla är en extremt kompetent överläkare som t o m pratat inför parlamentet i Sydafrika om faran med snus och tobaksbolagens rökavvänjningspropaganda! Föreläsningen var vass, lärorik och sjukt rolig. Man satt och kollade på klockan och hoppades att det inte skulle ta slut snart! Bättre betyg än så kan man inte få, antar att det blev idel 5:or på den utvärderingen!


Det blev också ett kärt återbesök från förra terminen (hint: läkare med Halmstadsförflutet)... KOL kan man inte repetera för många gånger, inte faran med rökning och tobak heller.
DN skriver om snus!


ANNONS
Av KS Kickers - 14 oktober 2008 20:19


Det är uppskattat när föreläsaren lägger ner lite själ i sin Powerpointpresentation. Varför rita grafer i Excel när man kan använda Paint!? Här kan man se hur lungfunktionen hos astma- och KOL-patienter varierar över tid. Det var långt ifrån första gången vi fick höra om dessa åkommor men på nåt sätt kändes det som att morgonens föreläsning fick spirometribitarna att äntligen falla på plats!


Sist på dagen fick vi uppleva ännu ett lärarprov. Efteråt fick de som ville hänga med till gröna baracken utanför thorax och dricka dyrt bubbel med kardiologens docenter och professorer. Nice!

Av KS Kickers - 12 oktober 2008 18:51


I morgon är det alltså dags för terminens första dugga! Man kan avundas de som haft klinikplacering på akuten senaste veckorna, för det lär knappast vara fokus på akut handläggning av blodsjukdomar i morgon. Hittade i alla fall en gammal duggafråga som vi som har varit på hematologen kan besvara:


Tur att de har TV på patientrummen på avdelning B15!


Duggafråga 14, 2007-02-12

Svenne 35 år har nyligen fått diagnosen AML. För ca 1 v sedan fick han sin första behandling med cytostatika. Allt gick bra tills idag då Svenne fick frossa och feber, som gick över på ett par Alvedon. Då han av sin läkare fått information att söka vid feber kommer han till dig på akutmottagningen. Uppger att han mår bra men helst vill åka hem och titta på Bonde Söker Fru som han följer minutiöst. Status: AT gott, opåv, temp 37,8. övr status invändningsfritt.

Lab: CRP 37, LPK 4,1, HB 110, TPK 153, neutrofiler <0,2.


(A) Vilken ytterligare provtagning beställer du? (0,5p)


(B) Vilken behandling sätter du in? (0,5p)


(C) Kan Svenne gå hem? Motivera ditt ställningstagande! (0,5p)


Av KS Kickers - 10 oktober 2008 22:02

Idag hade vi sista dagen på första placeringen. Eller ska man säga andra? Första veckorna på en medicinsk vårdavdelning hur som helst. Till en början kände man sig bara komplett och fullständigt bortkommen. Fattade noll, hjärnan pannkaka. Jälahell så segt det kändes! De första dagarna: Rond, rond, rond. Läkarmöte. STORROND! Och så lite sköterskerapportering. Sen rond igen. Och här menas inte rond som att gå runt hos patienterna, utan s k sittrond. Mycket snack och lite hockey, i alla fall för en nybakad kandis som liksom inte kan bidra just med nåt (endast fråga en massa). Nåväl. Efter några dagar/en vecka blev det emellertid gött mos av det hela. Really. Nu har man åtminstone fått lite koll på journalsystemet samt vet hur det går till att skriva intagningsanteckningar och epikriser = regelrätt slavgöra! Men bra träning förstås.


Av KS Kickers - 7 oktober 2008 16:22

 Visst är det så att ganska många läkare dejtar skådisar, musiker och konstnärer? Om man vill få sitt av vad konsten har att erbjuda men samtidigt känner att man borde plugga kan man ta sig till Magasin 3 i Frihamnen imorgon onsdag (det är gratis och det bjuds på förfriskningar).


Kl 18.00 "En hjärtläkares perspektiv på hjärtslag"
Cecilia Linde, professor och överläkare på Hjärtkliniken Karolinska Universitetssjukhuset, talar om våra fysiologiska och kulturella kunskaper om hjärtat utifrån sina erfarenheter som hjärtspecialist.
Läs mer om Cecilia Linde >

  

Efter föreläsningarna håller utställningen och caféet öppet till kl 21. DJ: Lemmy Caution spelar musik.
Utställningen Christian Boltanski "Les archives" har kvällsöppet från kl 17 - passa på att donera dina hjärtslag, se utställningen eller ta något i caféet.

Av KS Kickers - 1 oktober 2008 14:49


KS-kandidaterna är nu inne på sin andra klinikvecka. Vi som inte har primärvårdsplacering möts ibland som hastigast nere i omklädningsrummet i kulverten på KS.

Efter en lång dag av journalläsande och tedrickande var det alltså dags att byta klädsel och jag begav mig ner i underjorden. Framför mig i den långa korridoren skymtades en ung man i landstingsutstyrsel och det såg ut som om att han släpade på något tungt... Nämen! Är det inte..? Jo då, det var det.


 


Mr. L. var dock inte först ut denna termin, enligt uppgift signerades listan av en annan kursare redan förra veckan. Kandidaternas namn radar alltså upp sig en efter en på den skämmiga bultsaxkvitteringslistan hos vaktmästaren även denna termin. Vem blir nummer sju?

Av KS Kickers - 30 september 2008 22:41

För oss som hade KUM (klinisk undervisningsmottagning) första veckan var allt på riktigt. Patienterna var riktiga patienter och inte en annan kandidat och de simulerade inte, åtminstone inte för vår skull.

En patient, som inte hette Charlie och inte luktade syntetiskt, hade ett alldeles äkta förmaksflimmer som skulle elkonverteras (typ lika med defribirllrlrlrla). Och en alldeles äkta kandis fick tillåtelse att trycka på knapparna på defibilrralrtorn. Det var tom lättare än att pressa ned knapparna i ordningen knapp ett, knapp två, knapp tre. För att underlätta eller av nervositet eller av någon annan anledning sa en riktig läkare stepawayfromthebedpeople och då sa kandisen nu kör jag! (hade inte hunnit fundera över det där med att riskera att snubbla på orden och tur var kanske det)

Kaboom! Och faktiskt, patienten, som absolut inte hette Charlie och det är hemligt vad han, eller hon, hette, heter, fick normal sinusrytm, dvs regelbundet och normalt. Hej o hå så lätt det kan gå.

Och inte så himla häftigt som det låter. Det allra bästa var att någon innan det hela frågade ut i luften om det inte är någon som kan polska? Och kandisen rusade genast fram för att ta chansen att utnyttja sina språkkunskaper i bästa Ali G-anda: Dzien dobry, jak sie masz?

Presentation

Omröstning

Tänker du vaccinera dig mot Nya influensan?
 Ja, självklart.
 Ja, men bara om jag inte insjuknat själv innan.
 Kanske, vet inte, får se...
 Nej, JAG klarar mig nog utan att bli sjuk
 Nej, jag tror att vaccinet är ett gift ifrån Läkemedelsbolagen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Nedräkning

dagar kvar till examen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag med Blogkeen
Följ KS Kickers - läkarkandidaterna på termin 8 bloggar om sin vardag med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se